U Ivanić-Gradu svečano otvorene 22. Plazma Sportske igre mladih

Svečano otvorenje održano je na sportskom parku Zelenjak u Ivanić- Gradu s 1200 školaraca

U Ivanić-Gradu svečano otvorene 22. Plazma Sportske igre mladih

Sri, 16. Svibanj 2018.


Ivanić-Grad je danas postao sportsko-edukativni centar Hrvatske. Sportski park Zelenjak preplavili su osnovnoškolci i srednjoškolci iz Ivanić- Grada i okolice. Svečani program je započeo pozdravima i zajedničkim paljenjem plamena Turneje radosti koji su zapalili izaslanica Vlade RH, Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport, Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih Igara mladih i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić- Grada.

Plamen Plazma Sportskih igara mladh donijeli su Branko Zorko, višestruki hrvatski Olimpijac u atletici i Jakov Bunjevac, bivši viceprvak svijeta i Europe u karate i trenutno igrač rukometnog kluba Ivanić  u pratnji malih sportaša.

Janica Kostelić poručila je malim okupljenim sportašima: ''Nije bitno da se nadmećemo u tome tko je kome zahvalan, zahvalni smo što možemo biti ovdje, da omogućimo djeci da budu djeca i da se zabavljaju. Zahvaljujem Plazma Sportskim igrama mladih i čestitam gospodinu Mariću na upornosti, jer to je glavna karakteristika sporta. Drago mi je da mogu biti dio ovakvog projekta koji promiče zdrave vrijednosti. Ne morate biti vrhunski, važno je da se zabavljate i uživate u športu, a rezultati će nakon toga doći''.

 

Zdravko Marić predsjednik Plazma Sportskih igara mladih zahvalio je svim partnerima i sponzorima na podršci: ''Vlada Republike Hrvatske nas svesrdno podržava, kao i mnogobrojni partneri i sponzori zahvaljujući kojima su sve aktivnosti za djecu uvijek besplatne. Veseli nas što svake godine bilježimo sve veći broj sudionika i gradova i općina u kojima se djeca imaju mogućnosti natjecati. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ove godine pokrenuli smo i veliku nacionalnu akciju prevencije, jer želimo još više potaknuti i edukativni aspekt svih naših aktivacija.''

 

Domaćin, Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić- Grada istaknuo je kako je Ivanić-Grad sportski grad, što je i danas dokazano :''Ivanić-Grad puno ulaže u razvoj sporta, posebno za najmlađe stanovnike. Sretni smo što smo domaćini otvorenja ovako velike sportske manifestacije, jer želimo djeci pružiti mogućnost pozitivnog razvijanja kroz sport.''

U sportskom dijelu programa sudjelovalo je 1200 osnovnoškolaca s područja Ivanić-Grada i okolice koji su se natjecali u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara, turniru u odbojci i malom nogometu. Pobjednici su se plasirali na državnu zavšnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja u Savudriji.

U natjecanje u graničaru s djecom spremno su se uključili i Janica Kostelić, Zravko Marić i Javor Bojan Leš i pokazali svoj sportski duh. Djeca su oduševljeno prihvatila pojačanje u svojim timovima i krenuli sa ciljanjem visokih uzvanika.

Janica Kostelić otkrila je da je počasna građanka Ivanić-Grada i otkrila je da njen brat Ivica razmišlja o preseljenju u Ivanić-Grad, što i njoj nije strana ideja.

Na događanju su bili i veliki informativno – edukativni korneri za djecu i mlade velike nacionalne preventivne kampanje„ Zajedno više možemo – u akciji s policijom“ u kojem su se  provodile aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i njihovih partnera. Kampanja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja  ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja,  diskriminacije i govora mržnje te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje. 

Školarci i građani mogli su naučiti sve o ponašanju u prometu, isprobati simulatore, dobiti edukaciju iz krim policije i obići policijska vozila i motore. Vatrogasci su dijelili  svoja iskustva i znanje te upoznala djecu i mlade sa svojom opremom, a pripadnici Crvenog križa organizirali su edukativne radionice.

Plazma promotori osigurali su fine kekse kao predah između natjecanja i aktivnosti. Coca- Cola kutak bio je pun okrijepe za sve, a kako bismo svi bili savjesni i očuvali našu prirodu sve bočice sokova i vode smo prikupljati za recikliranje.