U Sarajevu svečano zatvorene 24. Plazma Sportske igre mladih

U Sarajevu svečano zatvorene 24. Plazma Sportske igre mladih

Pet, 23. Listopad 2020.


Grad Sarajevo je po prvi put bio domaćin velike međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih koja se održava 20.-24. listopada na sportskim terenima hotela Hills i Hollywood. Prvi je to put da Split nije ugostio najbolje ekipe iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, no Igre su imale poseban razlog za to: obilježavanje  10. obljetnice Plazma Sportskih igara mladih u Bosni i Hercegovini. Sigurnost i zdravlje svih sudionika su u svakom trenutku bili na prvom mjestu tako da su sva natjecanja i ceremonija zatvaranja organizirani prema svim preporukama Epidemioloških službi BiH.

Svečani program vodili su Doris Pinčić i Ivan Golušin dok su u posebnom studiju gostovali Zdravko Marić, osnivač i predsjednik organizacijskog odbora Plazma Sportskih igara mladih, Ivana Jovanović, predsjednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije i Haris Deliahmetović, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih BIH.

Cilj Igara je da budući naraštaji kroz sport, upoznaju sebe, ali i druge, steknu samopouzdanje, razviju osobnost, pokažu vrline, usvoje pravilne životne navike te steknu prijatelje za cijeli život.  Djelić atmosfere natjecanja i druženja dočarano je kroz revijalnu štafetu predstavnika sudionika Međunarodne završnice iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tortu povodom 10. obljetnice Igara u BIH razrezali su Zdravko Marić, Predsjednik Organizacijskog odbora Plazma Sportskih igara mladih, Ivan Sabolić, NJ.E. veleposlanik Republike Hrvatske u BIH i izaslanik predsjednika Vlade RH, Radoje Vidović, Zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Muamer Hadžović, Izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma, Haris Deliahmetović, Predsjednik Plazma Sportskih igara mladih BiH

I Senad Halilović, Direktor hotela „Hills“ i „Hollywood“. Čestitkama se pridružio i pjevač Amel Ćurić koji je prigodnom rođendanskom pjesmom zaželio najljepše želje najvećoj sportskoj amaterskoj manifestaciji u Europi.

Zdravko Marić tom prilikom je istaknuo: ''Ponosan sam na svoju ekipu,  velika je stvar što smo i ove godine održali tradiciju i uspjeli dovesti natjecanje do kraja. Zahvalan sam ljudima u Sarajevu na organizaciji međunarodne završnice, uvjeti su bili fenomenalni, ali vjerujem kako ćemo se dogodine ponovno družiti u Splitu. Koristim ovu priliku kako bi se zahvalio i Vladi RH, na čelu s gospodinom Andrejom Plenkovićem, a posebne zahvale upućujem ministru Davoru Božinoviću koji je od početka bio s nama te nam pružao punu podršku''.

Međunarodna završnica okupila je državne prvake iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u svih 10 sportskih disciplina: Coca-Cola Cupu, šahu, atletici, graničaru, malom nogometu za 2009. godište, HEP turniru u rukometu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolnom tenisu, Kinder turniru u košarci, odbojci, odbojci na pijesku, no pod ovogodišnjim geslom ''Zajedno kao jedan tim'' svi natjecatelji osvojili su zlatne medalje.

Najbolje ekipe iz regije priuštile su nam pravi sportski spektakl. U napetom finalu Coca-Cola Cupa, uz izravan prijenos na Sportklubu, sudjelovale su Međimurske lepe puce iz Čakovca.  Atraktivne i sjajne finalne mečeve odbojke na pijesku odigrali su naši Osječani (Dandilovci) i Osječanke, dok su se na Kinder košarkaškim terenima  posebno istaknule mlade Dubrovkinje i ponovno odlični Osječani (Krvopijice). Najmlađi natjecatelji međunarodne završnice su atletičari, a najbrži  među njima bili su Noa Sučija (Popovača), David Škurdija (Đurđevac), Petar Kuzmić (Križevci), Klara Rađa (Križevci) i Karmen Maksić (Križevci). Na HEP rukometnom turniru, Hrvatsku su sjajno predstavile djevojke iz Biograda na moru. Nakon državne završnice, maestralne šahovske partije  i ovog je puta odigrala mlada Ema Bevanda iz Koprivnice, a Gabrijel Marjanović iz Privlake suvereno je vladao stolnim tenisom.  Mali nogometaši iz Slavonskog Broda (Marsonia) također su sjajno demonstrirali svoj potencijal i nogometni talent te ih sve zajedno čeka svijetla sportska budućnost.