Youth Sports Fair Chance konferencija u Sarajevu

Youth Sports Fair Chance konferencija u Sarajevu

Ned, 26. Siječanj 2020.


Sportske igre mladih su, u sklopu projekta Youth Sports Fair Chance, kojeg financira Erasmus+Sport program Europske unije, organizirale u amfiteatru Pete gimnazije i Gimnazije Dobrinja, druženje mladih fnogometaša iz FK Novi Grad, igrača i predstavnika FK Sarajevo i FK Željezničar. Projekt ima za cilj uočiti, razviti i sastaviti najbolje prakse kojima se kroz sport doprinosi širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma, kao i svih oblika nasilja u sportu.

U diskusiji sa mališanima, igrači - Faruk Hodžić, iz FK Sarajevo, i Tarik Pehilj, iz FK Željezničar, ispričali su svoja dosadašnja iskustva s terena, govorili o tome zašto oni smatraju da je važno pričati o ovoj temi te kakav je odnos igrača dva gradska rivala.

„Prvenstveno mi je drago što sam sudjelovao u ovom razgovoru s kolegom iz Željezničara i što smo još jednom pokazali da i najveći gradski rivali mogu sjediti jedan kraj drugog, te na ovaj način biti uzor u ponašanju budućim sportašima. Potrudit ćemo se da ispravimo greške i loše stvari koje se događaju na terenima, barem među igračima, jer smo zajedno jači“ rekao je Faruk Hodžić, kapetan kadetske ekipe FK Sarajevo.

Šejla Jamaković, rukovodilac odjela komunikacija FK Sarajevo i Faruk Čengić, suradnik u odjelu marketinga FK Sarajevo, a ujedno i oficir za komunikaciju s navijačima ovog kluba, govorili su o povećanom nasilju i nacionalizmu na tribinama diljem BIH kao i o upotrebi pirotehničkih sredstava na tribinama zbog kojih klubovi snose sankcije. Zajednički cilj oba sarajevska kluba je da vrate što veći broj navijača na tribine, prvenstveno obitelji s djecom, te ljepotu gledanja nogometa bez nasilja.

Youth Sports Fair Chance projekt uključuje 70 osnovnih škola iz 7 partnerskih zemalja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Bugarska i Italija i Bosna i Hercegovina. Vrijednost projekta je 365.525 eura.

„Roditelji od malih nogu trebaju naučiti djecu kako da se ponašaju na terenu i tribinama. Ovaj projekt je izuzetno dobar jer je uključeno 10 škola iz Bosne i Hercegovine, te uči mlade ljude širom naše države kako spriječiti nasilje, rasizam, diskriminaciju među mladim sportašima. Meni je kao igraču važno da toga bude što manje jer je tako mnogo lakše i igrati te svima zajedno uživati u nogometu“ Tarik Pehilj, kapetan juniorske ekipe FK Željezničar.