O Sportskim igrama mladih

O Sportskim igrama mladih

Sportske igre mladih su najveća sportska amaterska manifestacija za djecu i mlade u Europi. Okupljaju djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i omogućavaju besplatno sudjelovanje u natjecanjima u 10 sportova. U 21 godinu postojanja okupile su više od 1,2 milijuna sudionika.

Organiziraju se u 3 zemlje u regiji: Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija. Samo u 2017. godini natjecalo se  više od 160.000 sudionika.

Sportske igre mladih započele su 1996. godine u Splitu, Hrvatska. Osnovni motiv je bila želja da se svim osnovcima i srednjoškolcima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima. Ideja je rasla i natjecanje je postalo najveći amaterski sportski događaj u Europi.

Organizirane su pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora i Svjetske nogometne federacije, te počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH.

Potporu Igrama daju eminentna imena iz sportskog, političkog i gospodarskog života: Sir Dave Richards, predsjednik Premier Lige počasni je predsjednik Sportskih igara mladih, dok su uloge počasnih dopredsjednika povjerene Goranu Ivaniševiću i Slavenu Biliću.

Djeci i mladima u svim županijama širom Hrvatske pruža se mogućnost besplatnog sudjelovanja na natjecanjima, a najuspješnijim pojedincima i ekipama osigurano je besplatno mini ljetovanje sa sudjelovanjem na državnoj završnici.

Kroz sve naše aktivnosti, potičemo educiranje o svim aspektima održivog razvoja. Na taj način stvaramo obogaćenu okolinu koja priprema buduće generacije da žive zdrav i odgovoran život; onaj koji će cvjetati u akcijama i idejama koje mogu donijeti promjene potrebne čovječanstvu.