O Plazma Sportskim igrama mladih

O Plazma Sportskim igrama mladih

Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 26 godina svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. Jedna od posebnosti Igara najbolje se mogla vidjeti u trenucima prekida svih sportskih aktivnosti i natjecanja zbog pandemije corona virusa. Mnogobrojne svjetske manifestacije i turniri su momentalno otkazani i prebačeni tako da su Sportske igre mladih jedna od rijetkih manifestacija koje su uspješno  nastavile i završile svoju sezonu. Tajna je u odlično posloženom vlastitom sustavu Igara, posebno na terenu koji se gradi godinama i kontinuirano se unaprjeđuje.

Organizirane su pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, UEFA, FIDE, te pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog Sabora.

Sportske igre mladih su kao najveća sportska amaterska manifestacija  putem svojih zaposlenika, ambasadora i partnera sudjeluju u društvenom životu Hrvatske od 1996. godine. U tom periodu Sportske igre mladih su postale najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi Pružamo priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (Coca - Cola Cup, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis,  odbojka na pijesku, šah pod pokroviteljstvom FIDE, graničar i atletika u sklopu Telemach Dana sporta).

Plazma Sportske igre mladih već 26 godina organiziraju sportska natjecanja za djecu od 6 do 18 godina starosti u kojima je do sad sudjelovalo 2.500,000 sudionika. Osim propagiranja sporta i sportskog načina života kroz svoje programe rade aktivno na edukaciji djece o svim sferama održivog razvoja, nenasilja na sportskim terenima i fair playa.

Plazma Sportske igre mladih angažirane su sustavno na izgradnji prepoznatljivosti manifestacije i širenju iste. Kao rezultat tog djelovanja Sportske igre mladih se u Hrvatskoj u kontinuitetu održavaju sada 26 godina, a započele su svoje međunarodno širenje u 2010. godini u Bosnu i Hercegovinu, te nakon toga u Srbiju.

2021. godine na Plazma Sportskim igrama mladih u Hrvatskoj je sudjelovalo je 81.575 natjecatelja, a na 11. Sportskim igrama mladih u Bosni i Hercegovini 45.126. U osmoj godini organizacije Sportskih igara mladih u Srbiji sudjelovalo je  88.151 djece i mladih. Ukupno u sve tri države godišnje sudjeluje više od 214 tisuća djece i mladih.

Prema svim projekcijama i izračunima uz sve čimbenike (Covid-19 pandemija)  u 2022. godini u Hrvatskoj ćemo doseći broj od 100.000 sudionika, a na razini svih država sudionica 250.000 sudionika.

U suvremenom društvu se sve više nameće potreba kako kvalitetno organizirati, ispuniti slobodno vrijeme djece i mladih. Slobodno vrijeme mladih danas je poprilično je neorganizirano područje. Organizirana briga o slobodnom vremenu mladih ostvaruje se na razini pojedinca, na razini nevladinih organizacija i aktivnosti tijela lokalne i područne samouprave s ciljem kvalitetno organiziranog slobodnog vremena sa odgovarajućim sadržajima. Upravo u tom području su Sportske igre mladih pronašle mogućnost za djelovanje, te organiziraju programe i sadržaje koji su zanimljivi djeci i mladima. 

Cilj Plazma Sportskih igara je je da kroz druženje i šport promiču zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje. Sam koncept koji je koncipiran na igri, natjecanje/kompeticiju stavlja u drugi plan. Igre predstavljaju alternativu stilovima života i vrijednostima koji se nude i koji okružju djecu i mlade (sjedilačkom načinu života, premalom interesu djece i mladih za bavljenjem tjelesnom aktivnošću te pretjerana upotreba modernih tehnologija - mobiteli i računala). Kao odgovor na detektirane probleme važnim smatramo potrebu za edukacijom o važnosti sporta i sportskog načina života od najranije školske dobi te pomoć roditeljima koji su zbog ubrzanog tempa života onemogućeni da se na adekvatan način posvete promoviranju zdravih stilova života među djecom i mladima.

Medijska popraćenost Igara svrstava ih u jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj. Na taj način Igre promiču svoje vrijednosti u društvenoj zajednici. Komunikacijski splet sadržava klasično oglašavanje, vlastitu TV produkciju (emisije Igara na nacionalnim TV), TV prijenose uživo, medijske objave (prilozi na nacionalnim i lokanim TV stanicama, radio stanicama, web portali te u tisku) te društvene mreže (Facebook, Instagram, Linkedin, Tik-Tok).