Pazin i Rijeka postali središta amaterskog sporta Hrvatske

Pazin i Rijeka postali središta amaterskog sporta Hrvatske

Uto, 08. Lipanj 2021.


 

Pazin i Rijeka postali središta amaterskog sporta Hrvatske

 

Plazma Sportske igre mladih i gradovi Pazin i Rijeka ugostili su ovaj tjedan Telemach Dan sporta, sportsko-edukativnu manifestaciju u sklopu Plazma Sportskih igara mladih.

Gradski stadion u Pazinu je u ponedjeljak okupio djecu osnovnoškolske dobi od 1. do 4. razreda s područja Pazina koja su se natjecala u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta. Najbrži i najspretniji mali amaterski sportaši ostvarili su plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta.

Zlatne medalje u graničaru osvojile su ekipe Legende 4C i 2C dok su najbrži atletičari:  Sofia Bakarčić, Ivan Ladovac, Ana Tanković i Jan Jovičić.

 

Nakon duge pauze u događanjima, riječki Korzo je u utorak postao poprište najveće sportske amaterske manifestacije u Europi.

Vito Smojver, košarkaš KK Kvarner je u pratnji djece iz Centra za autizam, odgoj i obrazovanje zapalio plamen Igara i time označio početak sportskih natjecanja u svom gradu. Mali gosti su otrčali i revijalnu utrku te zasluženo preuzeli svoje zlatne medalje. Za svoje najmlađe sportaše, kao predstavnik grada Rijeke, zdušno je navijao Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza

i Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih.

 

''Rijeka je grad s poznatom sportskom tradicijom i ova manifestacija je jedna prekrasna inicijativa koju podržavamo i kojom želimo potaknuti djecu na bavljenje sportom i educirati ih o sportskom načinu života'' istaknuo je gospodin Bradić.

 

U natjecanjima su sudjelovala djeca s područja Rijeke od 1. do 4 razreda koja su se borila za plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati sredinom srpnja u Splitu.

Sva događanja održana su prema preporukama HZJZ za manifestacije na otvorenom.

 

Telemach Dan sporta osmišljen je kao sportsko-edukativna platforma čiji je cilj da kroz druženje i sport promiče zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a natjecanja stavlja u drugi plan. Ove godine Telemach Dan sporta organizirat će sportsko-edukativna događanja u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

U sklopu događanja promoviran je i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran  je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.

 

''Jako smo sretni što djeci i mladima možemo omogućiti bavljenje sportom, te druženje i socijalizaciju koji su ima toliko nedostajali. Zahvaljujemo svim roditeljima i sudionicima na podršci već 25. godina u gradnji naše sportsko-edukativne platforme, posebno u ovako logistički izazovnim vremenima. Zdravlje i sigurnost sudionika su nam uvijek na prvom mjestu te se nadamo da ćemo uskoro biti u mogućnosti organizirati naša događanja uz velik broj natjecatelja i gledatelja kako smo i navikli'' istaknula je Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih.

 

 

Kinder turnir u košarci

U protekla dva dana Pazin i Rijeka ugostili su još jednu popularnu sportsku disciplinu: Kinder turnir u košarci. Najbolji mladi košarkaši i košarkašice putuju u Split gdje će braniti boje svojih županija i družiti se s djecom iz cijele Hrvatske.