Popovača izvrstan domaćin Telemach Dana sporta

„Kroz ova natjecanja dobivam samopouzdanje, ovo je mjesto gdje mogu pokazati sva svoja znanja.“ istaknula je važnost Telemach Dana sporta mlada sportašica Brigita Stipčić

Popovača izvrstan domaćin Telemach Dana sporta

Čet, 16. Ožujak 2023.


Sportsko-edukativni dan u Popovači Telemach Dan sporta bio je ispunjen glasnom podrškom s tribina, smijehom, radosti i sportskim duhom. Mladi sportaši u dvorani Osnovne škole Zorke Sever natjecali su se u graničaru i atletici te borili za plasman na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se ove godine održati sredinom srpnja u Rijeci.  

Mlade sugrađane podržao je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Sportskih udruga Lovro Miklaužić, ravnateljica škole Zvjezdana Martinec i Matea Kekez ispred Plazma Sportskih igara mladih.  

Lovro Miklaužić zamjenik gradonačelnika naglasio je: „Telemach Dan sporta za nas je izuzetno važan jer tu djeca podižu svijest o bavljenju sportom i upoznaju se s različitim sportskim disciplinama. Mi smo ponosni što Plazma Sportske igre mladih svih ovih godina dolaze u Popovaču, uključuju i okupljaju područne škole, potiču djecu na više sportskih aktivnosti, a kroz te aktivnosti djeca sport prihvaćaju i osvještavaju se o važnosti bavljenja sportom.“

“Ponosni smo što je Telemach treću godinu za redom dio ove najveće amaterske sportske manifestacije u Europi. Sport je za nas više od fizičke aktivnosti i rekreacije - uči nas strpljivosti, upornosti i važnosti timskog duha, ali i uvažavanju različitosti, toleranciji i uključivosti. Posebno je to važno za djecu i mlade, koje vidimo kao pokretače promjena i kreatore društva boljih prilika. Upravo zato Telemach želi biti važan akter koji povezuje mlade i sport i tako im pomaže da se izgrađuju, ne samo fizički, već i mentalno. Radujemo se i budućim ovakvim inicijativama stvaranja dobrih životnih navika koje definiraju naše mlade i pripremaju ih za izazovnu budućnost.” Izjavila je Ana Miličević.

Ispred Plazma Sportskih igara mladih prisutne je pozdravila Matea Kekez: “Hvala vam što ste došli u ovolikom broju. Plazma Sportske igre mladih svjesni svog utjecaja na društvo već vas 27. godinu kroz igru i sport potiču na druženje, uče vas o održivom razvoju i potiču da se razvijete u odgovorne pojedince našeg društva. Danas se prvenstveno dobro zabavite, ne zaboravite na fair play i vidimo se na državnoj završnici u Rijeci.”

Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koji su donijeli mladi sportaši predvođeni Brigitom Stipčić, nogometnom nadom NK Frankopan.

Djeca su se natjecala u atletici i graničaru u dvije kategorije 2012. godište i mlađi te 2014. godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju, a natjecanje stavlja u drugi plan.

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Voloderčići 1 u kategoriji 2014. godište i mlađi, a u kategoriji 2012. godište i mlađi ekipa Voloderčići 2. Dok su najbrži trkači 2012. godište i mlađi Marija Dolenčić i Fran Božićek, a u kategoriji 2014. godište i mlađi te Nora Pavličević i Domagoj Djak koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

U sklopu eventa djecu su educirali i predstavnici PU Sisačko –moslavačke u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te programa „Reci ne! Govoru mržnje“.

Ovogodišnji Telemach Dan sporta nakon Sisačko-moslavačke županije posjetit će sve županije u Hrvatskoj, i održati ukupno 28 sportsko-edukacijskih evenata.

 

Razgovarali smo i sa sportašicama Brigitom Stipčić i Karmen Martinović koje se već dugi niz godina natječu na Plazma Sportskim igrama mladih. Brigita i Karmen već su bile u finalu Coca-Cola Cupa prije dvije godine u Splitu, a ove godine pripremaju se za finale županijske završnice. Na Telemach Danu sporta Brigita bodri svoje mlade sugrađane: “Meni ovakva natjecanja dosta znače, imam više samopouzdanja, ovo je mjesto gdje mogu pokazati sve svoje vještine koje sam naučila kroz dugo godina treniranja. Danas kada gledam ova natjecanja u graničaru vidim sebe prije nekoliko godina i želim da nakon ovih natjecanja svi koji sudjeluju izađu još bolji i vjeruju u sebe.”