O Plazma Sportskim igrama mladih

O Plazma Sportskim igrama mladih

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 24 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. Jedna od posebnosti Igara najbolje se mogla vidjeti u trenucima prekida svih sportskih aktivnosti i natjecanja ove godine u ožujku. Mnogobrojne svjetske manifestacije i turniri su momentalno otkazani i prebačeni na slijedeću godinu, tako da su Plazma Sportske igre mladih jedna od rijetkih manifestacija koja je nastavila svoju sezonu. Tajna je u odlično posloženom vlastitom sustavu Igara, posebno na terenu koji grade godinama.

Najuži organizacijski tim Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj broji 13 suradnika i 700 koordinatora i voditelja na terenu u statusu vanjskih suradnika koji godišnje organiziraju više od 250 kvalifikacijskih turnira u 10 Sportskih disciplina  (Coca - Cola Cup, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis,  odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika), više od 30 jednodnevnih sportsko-eduakativnih događanja u sklopu Turneje radosti, državne završnice u Savudriji i Splitu, međunarodnu završnicu  te svečana otvaranja i zatvaranja Igara. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje gotovo 200.000 djece i mladih. .

Plazma Sportske igre mladih već 24 godine organiziraju sportska natjecanja za djecu od 6 do 18 godina starosti u kojima je do sad sudjelovalo 2.000,000 sudionika. Osim propagiranja sporta i sportskog načina života kroz svoje programe rade aktivno na edukaciji djece o svim sferama održivog razvoja. .

U 2020. godini organizirale su sportska natjecanja u više od 220 gradova i mjesta u regiji i okupili gotovo 200.000 sudionika. Snaga Igara su upravo njeni sudionici, djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi iz cijele regije koji su kroz sustav Igara osjetili što su to sport, druženje i zabava.

Cilj Plazma Sportskih igara je je da kroz druženje i šport promiču zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje. Sam koncept koji je koncipiran na igri, natjecanje/kompeticiju stavlja u drugi plan. Igre predstavljaju alternativu stilovima života i vrijednostima koji se nude i koji okružju djecu i mlade (sjedilačkom načinu života, premalom interesu djece i mladih za bavljenjem tjelesnom aktivnošću te pretjerana upotreba modernih tehnologija - mobiteli i računala). Kao odgovor na detektirane probleme važnim smatramo potrebu za edukacijom o važnosti sporta i sportskog načina života od najranije školske dobi te pomoć roditeljima koji su zbog ubrzanog tempa života onemogućeni da se na adekvatan način posvete promoviranju zdravih stilova života među djecom i mladima.