Sustav natjecanja

Sustav natjecanja

Plazma Sportske igre mladih organiziraju natjecanja za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u 10 sportova (Coca- Cola Cup, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, te graničar i atletika u sklopu Telemach Dana sporta).

Djevojčice i dječaci starosti od 7 do 18 godina u razdoblju od ožujka do rujna, potpuno besplatno, imaju mogućnost sudjelovanja na natjecanjima. Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Natjecanja su organizirana na profesionalnoj razini, bez obzira što je u pitanju amaterski sport, u skladu sa svim propozicijama i pravilima pojedinog sporta Plazma Sportskih igara mladih.

Razine natjecanja:

-         Prva razina -  Kvalifikacije/gradska natjecanja

-         Druga razina - Županijska finala

-         Treća razina - Regionalni turniri

-         Četvrta razina - Državna završnica

-         Peta razina - Međunarodna završnica

Razdoblje održavanja prve razine natjecanja predviđeno je  od kraja veljače do kraja lipnja 2022. godine prema planu natjecanja Plazma Sportskih igara mladih. S prijavama na natjecanje započinjemo 15. siječnja 2022. Sportska natjecanja Državne završnice  i Velike međunarodne završnice održavaju se u srpnju i kolovozu 2022. 

U 2022. godini na prvoj razini natjecanja ćemo organizirati sukladno popularnosti sporta, niz gradskih, županijskih i regionalnih (međužupanijskih) turnira:

- Mali nogomet 230 turnira

- Rukomet 6 turnira

- Graničar 25 turnira

- Utrka na 60 metara 25 turnira

- Ulična košarka 14 turnira

- 6 turnira

- Odbojka na pijesku 6 turnira

- Stolni tenis 11 turnira

- Tenis 10 turnira

- Šah 170 turnira

Ukupno ćemo organizirati 503 turnira u koje će biti uključeno 100.000 djece.

Pobjednici kvalifikacijskih natjecanja stječu pravo sudjelovanja na državnom finalu, a pobjednici državnog finala ostvaruju pravo nastupa na velikom međunarodnom finalu koje se održava u Splitu.

Sve sportske discipline u sustavu Igara bilježe porast u prijavama, a svi su sportovi koncipirani na način da i djeca koja ne treniraju određeni sport mogu sudjelovati i isprobati određeni sport. Mnogobrojni natjecatelji već godinama sudjeluju na Igrama i već u siječnju izvrše prijavu za novu sezonu. Graničar je najbolji primjer inkluzije koju Plazma Sportske igre mladih propagiraju jer dječaci i djevojčice igraju u miješanim timovima i na taj način jačaju svijest o ravnopravnosti kroz igru i zabavu. HEP turnir u rukometu je svake godine iznimno jak turnir, dok Kinder turnir u košarci okuplja najbolje mlade košarkaše i košarkašice Hrvatske. Neki natjecatelji u Hrvatska pošta cup u tenisu čak svoj raspored turnira prilagođavaju državnoj završnici jer je ona najbolji primjer vrhunskih sportskih uvjeta, te odmora i zabave za djecu.

Coca-Cola Cup

Coca-Cola Cup najveći je turnir u malom nogometu koji se već devetu godinu organizira pod okriljem Plazma Sportskih igara mladih, a ove godine odigrano je više od 400 turnira u regiji. Coca- Cola Cup osmišljen je kao nogometna platforma za promicanje sportskih vrijednosti među mladima, fair playa i timskog duha. Više od 170 kvalifikacijskih  turnira u gradovima i općinama diljem Hrvatske razigravali su se od siječnja do lipnja.Svaki turnir bio je primjer fair playa igre i sportske borbe za pobjedu jer ulog je uvijek bio velik: plasman na državnu završnicu ovdje u Splitu.

UEFA

Plazma Sportske igre mladih veliku podršku imaju i u Aleksanderu Čeferinu, predsjedniku UEFA koji je u prosincu prošle godine proglašem ambasadorom Igara. U suradnji s UEFA započele su veliku kampanju promicanja ženskog nogometa i organizaciju Coca- Cola Cup turnira u ženskoj kategoriji. Djevojke su cijelu godinu razigravale kvalifikacijske turnire u cijeloj Hrvatskoj, a najbolje u kategoriji 2005. godište i mlađe plasirale su se na državnu te međunarodnu završnicu.

Telemach Dan sporta

U sklopu mnogobrojnih aktivnosti Plazma Sportske igre mladih organiziraju Telemach Dan sporta :zabavno-sportska događanja na gradskim trgovima, u sportskim centrima i dvoranama, što uključuje i sportska natjecanja u atletici i graničaru za najmlađe dobne skupine. Na svim događanjima redovito djecu i mlade educiraju o važnosti recikliranja i samoodrživosti te uz postav predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova u provode edukativu kampanju ''Budi navijač, a ne razbijač'' te program u suradnji s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.  Sve aktivnosti i radionice usmjerene su na promicanje zdravih životnih navika u duhu sporta te promoviranja pozitivne kulture navijanja, koja isključuje svaki oblik nasilja, diskriminacije, huliganizma i govora mržnje, a u sebi sadrži poruku tolerancije, korektnog navijanja i „fair play“ igre.